Het gaat niet zoals het 'hoort'


Het gaat niet zoals het “hoort”.


Onze maatschappij is jammer genoeg altijd bezig met de beste te zijn en dat alles moet zoals het 'hoort'. Maar wat is zoals het hoort?

Als we kinderen krijgen, dan hebben we allemaal een beeld van hoe het gaat zijn.


Wat doe je dan als blijkt dat het allemaal anders gaat zijn dan we ons hadden voorgesteld of als het niet gaat zoals het 'hoort'.

Op die eerste moment stort je wereld eventjes in, de bekende roze wolk is opeens minder roos of zelfs grijs.


En wat volgt zijn veel emoties, veel vragen, veel onzekerheden... Vragen zoals waarom wij, en waarom ons kindje, en wat doen we nu?

En het wordt slikken, vallen maar vooral weer opstaan.


Het vraag ook veel draagkracht. Het is vaak tegen de muur botsten, ingaan tegen het oordeel van je omgeving. Durf je je eigen gevoel volgen? Ook al is dat niet wat je omgeving voorschrijft.

Kan je je neerleggen bij de extra zorgen van je kindje en dat je kindje een andere weg gaat volgen dan standaard wordt vooropgesteld.

Kan je aanvaarden dat je kindje nooit zal leren voetballen of dat hij geen dokter zal worden? Kan je dat oorspronkelijke idee loslaten of hou je er zo lang mogelijk aan vast? Ook al is dat tegen beter weten in.


Dat geen van die dingen makkelijk gaat zijn staat vast.


Als je anders bent en als je je gevoel volgt en je wilt het niet zoals het “hoort”. Dan wordt het moeilijk en lastig, voel je je misschien wat eenzaam.

Veel muren waar je tegenaan loopt, maar ook de mooiste leerschool die er bestaat.


Want je eigen weg gaan met je kind of met je beperking is zorgen voor jezelf en voor een goed gevoel. Je leert loslaten, en dat anders ook leuk kan zijn.

Wij leerden in de zorg met onze zoon die vaak toch niet is zoals het 'hoort', dat je gewoon altijd jezelf moet zijn. Dat anders zijn ook leuk is, als je jezelf maar bent.


Hij leerde ons dat mensen je maar moeten zien als totaalplaatje, te nemen of te laten, iets anders is er niet.


En eigenlijk, niemand is perfect hé.


Het leven is zoveel leuker als je het op je eigen manier doet.


Blijf jezelf!Praktijk Yojoma

Mensen een moment van rust aanbieden in deze tijden van gehaast leven en stress.